Pregled Teme
 Odštampaj Temu
Akumulator i punjenje
tuningfanatic

>Nenad023 napisao:

Ovo je sve sto je potreno za punjenje akumulatora?
Regler, dva greca i aku. ?

Imam 12V 80W paljenje, kao sa slike, odakle tacno sta vucem na grec?
www.motelek.net/andere/iskra/12v80w_stator.jpg

To je sve sto je potrebno za punjenje akumulatora jer regler na svom izlazu daje 14V. Kada napon akumulatora padne ispod tih 14V, on se puni. Kad je preko 14V, potencijal je veci na akumulatoru nego na regleru, stoga struja ka akumulatoru ne tece.

Inace ova sema je pomalo mozda i komplikovana za pocetnike da bi se dobilo 100W struje u odnosu na fabrickih 50W. Posto ti imas 80W, nije potrebno da koristis oba namotaja. Ne bih ti preporucio ni koriscenje greca jer mora da se odvoji jedan kraj namotaja od mase. Najbolje bi bilo da nabavis neki polovni regler od skutera i povezes sa svojim paljenjem. Tamo automatski imas i ispravljanje struje za punjenje akumulatora i svetla...


>Nenad023 napisao:


Ako sam dobro shvatio prethodno pisanje..

http://www.dodaj....omos-2.jpg

Sema sa koriscenjem oba namotaja kao namotaje svetla uz upotrebu greca je moguca samo kod elektronskog paljenja - bez platina! U tom slucaju, oba namotaja imaju 2 kraja; jedan je zuta/crna zica, a drugi fabricki ide na masu. Mora se odspojiti taj drugi kraj svakog namotaja sa mase jer ce inace jedna dioda svakog greca biti u kratkom spoju. Odspojene zice se prikljucuju na AC oznaku na grec.

Kod koriscenja oba namotaja kod platinskog paljenja, da bi platine radile, jedan namotaj s jednim krajem mora da bude prikljucen na masu, a onda je jedna dioda grecovog ispravljaca stalno u kratkom spoju. U tom slucaju je moguce koristiti regler od skutera (tj. obicne diode, a ne u grec spoju) i ostaviti kontakte namotaja ka masi kako su fabricki napravljeni.

Druga mogucnost je da se namotaj paljenja ne dira i da se samo namotaj svetala odspoji sa mase i prikljuci na grec. Ulazni kontakti su AC, izlazni + i -.
IF YOU AINT MIXIN GAS YOU AINT KICKIN ASS!!!
 
Nenad023
Hvala na detakjnom objasnjenju. Shvatio sam sustinu uglavnom sto me je bunilo u vezi dva namotaja i izvoda sa istih.
Znaci da ne bih komplikovao bez razloga, dovoljno mi je samo da stavim regler?
 
http://www.StNStudio.comWeb
Nenad023
Stavio Iskrine platine i radi, koristim ga.
 
http://www.StNStudio.comWeb
vucko
Da malo ozivim temu...dakle paljenje sa hall senzorom po ovoj semi (izmenjenoj doduse za 12 v) radi. i.postimg.cc/Jhk1sr34/shema-1.jpg
E sad...zanima me da li bi bilo moguce postici promenu ugla predpaljenja dodavanjem ovakovg sklopa i.postimg.cc/TPJxDPn7/ducati-zuendbox.png ili mozda ovakvog radi boljeg stelovanja promene i.postimg.cc/TP7w5wX3/pickup-filter.png

Znaci na signal sa hall senzora dodati ovo crveno zaokruzeno sa druge slike.za normalno CDI paljenje sa slike je potreban pickup namotaj koji daje signal.zanima me da li bi se isti efekat dobio sa hallsenzorom kao okidacem.

 
stole018
Poz ljudi,interesuje me ako bi i pored magneta stavio acc i regler,kako bi se on punio. Gledao sam neke seme po forumu kako da se poveze sta i kako. Ali posto sam pocetnik,jel moze neko da mi objasni odakle dokle ide struja i tako to. Hvala unapred ! Smile
М.К. ВЕТЕРАНИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ
"Чувај себе од других и друге од себе"
 
Zex032
Jedino u garazi na punjac Pfft
s3.postimg.cc/hi0fi6ifj/1977071_1573553652892294_6677362286295390201_n.jpg
 
stole018

>Zex032 napisao:


Jedino u garazi na punjac Pfft

To mozda tako za kamion zex he he
Sala na stranu,kako se onda pune acc na ovim vecim motorima sa fabrickim acc. Cuo sam za neku foru da se stavi regler i grecov spoj pa kao to puni ali ako neko zna to detaljnije da mi pojasni.
М.К. ВЕТЕРАНИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ
"Чувај себе од других и друге од себе"
 
sladjan90
imas tamo na tomos-riders forumu,potrazi malo,skoro se pricalo o tome u Blic pitanjemi,samo prelistaj.a ima i negdje bas tema o tome
Jedan momak imenom Ljuti u Deželu se uputi.
Ponio je špeka,luka,kruha...a sad čeka Pucha.
I torba mu puna dijelova,alata,misli Ljuti na svog ata.
Baš je biker pravi,u torbu on i čekič stavi!
Bježte dekle,bježte fanti,stiže Ljuti na zelenoj kanti.Bila je to lijepa slika,vozio Ljuti masinu od 90 kubika Smile
 
Dzony
To je ako imas jace paljenje ako ti je paljenje 60 ili 50w tsko ces to da izvedes morasm imati najmanje 80w (po nekim mojim procenama)
DZONY
 
nenadlaza61
Stole moz se puni akumulator moras da zadovoljis uslov da je napon preko 12v kad das gas.Akumulator se puni sa 10% stuje od nazivne :4ah se puni sa 400ma.Mora se samo podesiti struja punjenja otporom i staviti grec ili samo jedna jaca dioda na + od akumulatora(na + klemu).
 
Dzony
Mislim da bi morao da stavi tj. napravi ceo ispravljac da doda jos jedan kondenzator paralelno vezan pre i jedan posle greca da bi dobio sto bolji jednosmerni i konstantniji napon i mozda jedan otpornik radi sigurnosti.
DZONY
 
stole018
Hvala na odgovorima,upravo listam. Nego da ustanovimo. Acc se puni preko reglera koji dobija struju od magneta (izmedju ima dioda,grecova itd. ovo mi je bitno samo ) ?
I ako je moje tumacenje tacno,odakle se uzima struja za sijalice,svecicu,i ostalu elektroniku,od ACC ?
М.К. ВЕТЕРАНИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ
"Чувај себе од других и друге од себе"
 
nenadlaza61
Stole naj bolje uzeti sa dugog svetla i na grec odatleminus sa greca) - direkt na akumulator a(plus sa greca) + preko otpora ili sijalice na red na akumulator.Jel ti jasno ili da ti nacrtam semu.Ako stavljas sijalicu na red ja to licno naj vise volim radis sledece pokupi vise sijalica 12v od 5w-30w stavi ampermetar i gledas struju punjenja i tu sijalicu ostavis kad je akumulator prazan sijalica svetli jako sto se vise puni sijalica pocinje da tinja.Nemoj stavljati posle greca kondenzator elejtrolit jer akumulator ne trpi peglanu napon-peglan napon skracuje vek akumulatoru, eventualno posle greca moz stavis 0,1mf ka masi ili ti minusu.
 
stole018
@nenadlaza61

Otprilike sam razumeo,trenutno nisam blizu motora da bi to isprobao. Hvala na svakom odgovoru a kad skola bude dozvolila posveticu se vise ovoj temi i bice sve detaljno objavljeno. Pozz Grin
М.К. ВЕТЕРАНИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ
"Чувај себе од других и друге од себе"
 
Skoči na Forum:

TomosSrbija.com

Dobrodošli na oficijalni sajt ljubitelja Tomos motocikala!

Prijava

Zaboravili ste šifru?

Niste član?

Pridružite nam se, postanite deo zajednice ljubitelja Tomos-a!

 
Top 5 Forum Člana
Nemanja Nemanja (1,759)   DobriDiv DobriDiv (1,122)   andrija andrija (1,043)   Atila88 Atila88 (963)   BT80 BT80 (942)